Je bent hier:Schrijfdossier > sollicitatiebrief  
 
Hoofdpagina
Hulp
Links
 

Sollicitatiebrief

Het doel van de sollicitatiebrief is in eerste instantie niet: aangenomen worden worden, zoals je misschien gedacht had. Het directe doel is: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Dit doel stelt je in staat om een korte, krachtige brief te schrijven.

Adressering
Kijk goed aan wie je de brief moet richten. Is dat een persoon? Wat is zijn functie? Wat is zijn afdeling?

Betreft
Bijvoorbeeld: vacature assistent-manager, of : sollicitatie naar de functie van assistent-manager.
Als er in de advertentie sprake is van een vacaturenummer kun je dat hier plaatsen. Vaak wordt gevraagd om het geheel linksboven te vermelden; dat doe je dan ook.

Eerste alinea
In je eerste alinea vermeld je het doel van je brief. Dat doe je zo:
- Je noemt de vindplaats van de advertentie
- Vervolgens zeg je expliciet dat je naar de geboden functie solliciteert.
( Denk erom: je brief is een reactie op een vacature en je solliciteert naar een functie. Je solliciteert dus niet naar een vacature)

Tweede alinea
In de tweede alinea leg je uit waarom jij naar deze functie solliciteert. Je zegt kort wat je nu doet en waarom je verandering in je situatie wilt brengen.

- Als je nog op school zit en je solliciteert naar een baan voor de zaterdag, dan leg je uit dat je veel vrije tijd hebt en dat deze tijdelijke functie voor de zaterdag je de gelegenheid biedt werkervaring op te doen.
- Als je je opleiding net hebt afgesloten, of op het punt staat af te sluiten, dan leg je uit dat je klaar bent met je studie (of bijna klaar) en dat je nu klaarstaat voor de arbeidsmarkt.
- Als je al een baan hebt, zul je duidelijk moeten maken waarom je die baan opgeeft. Zeg bijvoorbeeld dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Zeg dat je er in je huidige werkkring geen mogelijkheden zijn om je verder te ontwikkelen of door te groeien.
Wees in de uitleg altijd positief. Zeg niet dat je huidige baan je niet bevalt, dat je in een conflict gewikkeld bent, of dat je het zat bent en zin hebt in iets nieuws.

Hoewel je uiteindelijk werkt om geld te verdienen, moet je geld en inkomsten nooit noemen als motivatie. Dat is 'not done'.

Derde alinea
In de derde alinea leg je uit waarom jij juist naar deze functie solliciteert. Het is hier onbelangrijk vanuit welke positie je komt, het gaat er nu om dat je duidelijk maakt dat je kwaliteiten je uiterst geschikt maken voor de geboden functie, dat deze functie je op het lijf geschreven is. Verwijs naar je cv en werk bijvoorbeeld één (of twee) aspecten heel kort uit. Zorg ervoor dat je niet als een betweter overkomt. Soms kun je in deze alinea uitleggen waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken.

Vierde alinea
In de vierde alinea leg je uit wat jou tot de meest geschikte kandidaat maakt. Dat heb je natuurlijk ook al in de derde alinea gezegd, maar: houd er rekening mee dat er tientallen andere gegadigden zijn die net als jij voldoende gekwalificeerd zijn. Jij moet dus iets 'extra's' hebben. Wat maakt jou tot een kandidaat-plus?

Spreek over persoonlijke kwaliteiten zoals:
- vermogen tot samenwerking
- inzet
- doorzettingsvermogen en stressbestendigheid
- bereidheid tot verdere studie

Hoe dan ook: toon je vooral enthousiast. Blijf bescheiden, realistisch en zorg ervoor dat je niet als een opschepper overkomt.

De gegevens van de tweede, derde en vierde alinea kun je combineren tot één alinea. Het voordeel is dat je je brief dan lekker kort houdt.

Laatste alinea
Tot slot vermeld je wat je wilt: je hoopt uitgenodigd te worden voor een nadere kennismaking - en dat was je doel!


 
 

( ned-extra.nl 2001-2022 )

Deze site maakt gebruik van cookies voor statistieken en ads.

FunFactor.nl - handig thuis, leuk onderweg